Pitaš se šta reći svojoj kćerki o menstruaciji? Evo pomoći kako pokriti osnove koje tvoja djevojčica treba znati.

 

Počnite pričati rano i često

 

Što prije počneš razgovarati sa kćerkom o promjenama koje može očekivati ​​tokom puberteta, to bolje. Ne planiraj sve obaviti kroz samo jedan razgovor. Umjesto toga, planiraj niz malih razgovora. Ako tvoja kćerka postavlja pitanja o menstruaciji, odgovori na njih otvoreno i iskreno. S druge strane, ako ona ne postavlja pitanja, na tebi je da počneš pričati o menstruaciji.

Možeš početi tako što ćeš pitati što tvoje dijete zna o pubertetu. Pojasni sve dezinformacije, pitaj ima li ona još pitanja i objasni osnove. Podijeli svoja iskustva. Prati sve zdravstvene lekcije i seksualni odgoj koje tvoje dijete dobija u školi. Ako je dijete otporno na razgovor, nemoj odustati.

Tvoja kćerka mora znati činjenice o menstrualnom ciklusu i svim promjenama koje donosi pubertet. Prijateljice bi joj mogle dati netačne informacije. Razgovor s djetetom može pomoći u otklanjanju neutemeljenih strahova ili tjeskobe, kao i pozitivno uticati na tjelesnu sliku djeteta. Također, razgovori sa svojim djetetom o menstruaciji mogu postaviti temelje za buduće razgovore o momcima, vezama, spojevima i seksualnosti.

 

Poželjni praktični savjeti

 

Biologija koja stoji iza menstruacije je važna, ali većinu djece više zanimaju praktične informacije. Tvoje dijete možda više želi znati kada će se to dogoditi, kako će se osjećati i šta učiniti kada dođe to vrijeme. Evo savjeta šta odgovoriti kada dijete postavi ova pitanja:

 • Šta je menstruacija?

Menstruacija znači da je tijelo fizički sposobno zatrudnjeti. Menstrualni ciklus je ciklus koji se dešava u tijelu svake žene i traje od prvog dana menstruacije do prvog dana sljedeće menstruacije, u prosjeku oko 28 dana. U prvoj polovici menstrualnog ciklusa, razina hormona estrogena raste, zbog čega se sluznica maternice deblja. Ova će sluznica hraniti oplođeno jaje (embrij) ako dođe do trudnoće. Kako sluznica raste, jaje u jednom od jajnika počinje sazrijevati. Otprilike 14. dana prosječnog ciklusa od 28 dana, jajna stanica napušta jajnik, što se zove ovulacija. Jaje putuje kroz jedan od jajovoda do maternice. Trudnoća nastaje ako je jajna stanica oplođena spermijom i pričvrsti se za zid maternice. Ako jajna stanica nije oplođena, ona se raspada, razina hormona opada i zadebljana sluznica maternice (krv) izbacuje se kroz vaginu. To je jedan cijeli ciklus.

 • Kada će se to dogoditi?

Niko ne može tačno reći kada će se pojaviti prva menstruacija. Tipično, menstruacija počinje otprilike dvije godine nakon što se grudi počnu razvijati.

 • Koliko dugo to traje?

Prvih nekoliko menstruacija vjerovatno će biti lagane – sa samo nekoliko mrlja krvi. Većina menstruacija traje od tri do pet dana, ali sve između dva i sedam dana je normalno.

 • Boli li?

Uobičajeni simptomi uključuju grčeve u donjem dijelu trbuha ili leđa ili osjetljivost grudi neposredno prije i tokom menstruacije. Također su moguće glavobolje, vrtoglavica, mučnina i proljev. Međutim, prve menstruacije su najčešće bezbolne, a ovi simptomi javljaju se tek kasnije. Ipak, oni su normalni i to ne znači da postoji neki problem. Vježbanje, tople kupke, jastučić za grijanje ili sredstvo protiv bolova mogu pomoći u ublažavanju nelagodnog osjećaja.

 • Šta da napravim kada dođe do toga?

Objasni joj kako koristiti higijenske uloške i koliko je važno redovno ih mijenjati – svaka četiri do osam sati. Unaprijed opskrbite kupaonicu raznim vrstama sanitarnih proizvoda. Objasni joj odmah važnost sastava uložaka koji koristi, štetnost izlaganja tih dijelova tijela neprirodnim plastičnim materijalima, te koliko je važno čuvati svoje zdravlje kako bi bila zdrava i živjela dug život, ali i kako bi jednog dana imala svoju djecu.

 • Hoće li svi znati da imam menstruaciju?

Objasni svojoj kćerki da se ulošci ne vide kroz odjeću. Potakni je da nosi zalihe u ruksaku, torbici ili ormariću – za svaki slučaj. Ukoliko joj je neprijatno da joj neko vidi uložak, neka ga ubaci u kutijicu ili neseser koji izgledaju jako slatko.

 

Svako je drugačiji

 

Podsjeti svoje dijete da se ne brine o tome kada prijateljice počnu imati menstruaciju – ili ako im se menstruacije čine drugačije. Objasni da se menstruacija, uključujući dužinu ciklusa i intenzitet, razlikuje od osobe do osobe, a ponekad i iz mjeseca u mjesec.

Također je uobičajeno da tinejdžeri imaju neredovne menstruacije. Može proći šest godina ili više od početka menstruacije dok ciklus ne postane redovan. Prosječni menstrualni ciklus traje 28 dana – računajući od prvog dana jedne menstruacije do prvog dana sljedeće menstruacije. Iako ciklusi kod mladih tinejdžerki mogu trajati od 21 do 45 dana, duži ciklusi su češći prvih nekoliko godina nakon početka menstruacije.

Nauči svoju kćerku kako pratiti menstruacije u kalendaru ili pomoću aplikacije na telefonu, kako bi ona mogla s vremenom i predvidjeti kada će joj početi menstruacija, te time otklonila stres i strah od nenadanog početka menstruacije. Praćenje menstruacija također može pomoći djetetu i ginekologu da identificiraju sve moguće menstrualne poremećaje ili druge zdravstvene probleme.

 

Zakaži liječnički pregled ako:

 • Nije počela imati menstruaciju do 15. godine ili unutar tri godine od početka rasta grudi, ili grudi nisu počele rasti do 13. godine,
 • Prođu tri mjeseca bez menstruacije nakon početka menstruacije ili sumnja na trudnoću,
 • Ima menstruacije koje se javljaju češće od svakih 21 dan ili rjeđe od svakih 45 dana,
 • Ima menstruacije koje postaju jako neredovne nakon što su bile redovne,
 • Ima menstruacije koje traju više od sedam dana,
 • Ima posebno jake bolove tokom menstruacije,
 • Ima krvarenje između menstruacija,
 • Krvari jače nego inače ili koristi više od jednog uloška svakih jedan do dva sata,
 • Iznenada dobije temperaturu i mučninu nakon upotrebe umjetnih uložaka.

 

Budite pozitivne

 

Promjene povezane s pubertetom mogu biti pomalo zastrašujuće. Uvjeri svoje dijete da je normalno osjećati strah od menstruacije, ali da nema razloga za brigu, to je normalan proces kroz koji sve prolazimo, koji samo govori o tome da je ona zdrava i da ona odrasta. Na kraju, neka joj bude jasno da si tu za nju za svako njeno pitanje i da između vas dvije nema tajni.

 

Sretno mame!