Menstrualni grčevi neugodni su dio života koji na mjesečnom nivou iskusi veliki broj žena. Ipak, neka vam neprirodne tablete ne budu prvi izbor za olakšavanje ovih bolova. Evo nekoliko načina kako možete same sebi pomoći.


 1. Toplota


Primjena topline na trbuh i donji dio leđa može ublažiti bol. Studija iz 2012. na 147 žena od 18 do 30 godina koje su imale redovne menstrualne bolove pokazala je da je toplotna obloga termofora na 40 ° C jednako efikasna kao i ibuprofen.

To može biti topla obloga ili tuširanje vrućom vodom. Vjerujemo da će i jedno i drugo pomoći, a pri tome je oboje i odlična antistres terapija.


 1. Izbjegavanje kafe


Kofein uzrokuje sužavanje krvnih sudova. Ovo može suziti i vašu maternicu, čineći grčeve bolnijim. Ako vam je potrebna kafa, prijeđite na verziju bez kofeina tokom prvih dana menstruacije.

Ako ipak ovisite od kofeina za dodatnu energiju pred kraj radnog dana, pokušajte je dobiti iz energetske čokoladice ili kratke šetnje koja razbuđuje.


 1. Masaža


Masaže mogu smanjiti menstrualne grčeve tako što opuštaju maternicu. Kako bi se najefikasnije riješili menstrualni grčevi, terapija masažom treba se usmjeriti na trbušno područje, što je super jer to možemo sebi pružiti same.

No, masaža cijelog tijela koja smanjuje vaš cjelokupni stres organizma također može pomoći u ublažavanju menstrualnih grčeva. Ovo bi mogla biti idealna prilika da se počastite profesionalnom masažom.

Za pune efekte, probajte dodati i esencijalna ulja, čiji mirisi će vas u potpunosti opustiti.


 1. Izbjegavanje određene hrane


Vaše prehrambene i životne navike mogu ublažiti ili pogoršati menstrualne grčeve. Mnogim ženama je izbjegavanje određene hrane od velike pomoći. Preskočite prerađenu hranu, uključujući so, šećer, kruh i tjesteninu. Izbjegavajte trans-masne kiseline koje se najčešće nalaze u komercijalno pripremljenoj hrani poput pomfrita, krofni, čipsa i margarina. Sve ove stvari povećavaju upalne procese i mogu pogoršati menstrualne bolove.


 1. Unos određene hrane


Neke namirnice mogu ponuditi prirodno olakšanje za grčeve a odličnog su okusa. Protuupalna hrana može pomoći u poticanju protoka krvi i opuštanju maternice. Pokušajte jesti bobičasto voće, paradajz, ananas i začine poput kurkume, đumbira ili češnjaka, lisnato zeleno povrće, bademe, orahe i ribu.

Biljni čajevi, poput kamilice, imaju protuupalna svojstva i mogu smanjiti grčeve mišića u maternici. Osim toga, biljni čajevi mogu imati i druge prednosti poput ublažavanja stresa i pomoći kod nesanice.

Na kraju, voda je pomoć za sve, pa tako i čaša tople vode može povećati protok krvi kroz tijelo i opustiti mišiće.


 1. Yoga


Joga je odlična nježna vježba koja oslobađa endorfin i pomaže u sprječavanju ili smanjenju menstrualnih simptoma. U jednoj studiji iz 2011. godine, istraživači su otkrili nekoliko yoga poza koje su značajno smanjile intenzitet i trajanje boli tokom menstruacije za mlade žene od 18 do 22 godine. Isprobajte neke od ovih:

 • Poza djeteta (Balasana)
 • Koljena na grudi (Apanasana)
 • Poza leptira (Baddha Konasana)
 • Preklop naprijed (Utanasana)
 • Uvrtanje kičme (Jathara Parivatti)
 • Mačka/krava (Marjaiasana / Batilasana)


 1. Korištenje prirodnih uložaka


 

Sve iz našeg direktnog okruženja utiče na to kako se osjećamo, poput vrste gaćica koje nosimo tih dana, ali isto tako i vrste uložaka koju koristimo.

Ono što mnogi doktori preporučuju su prirodni ulošci. Njihov nježni dodir prirode opušta mišiće, olakšavajući bolove, nasuprot umjetnim koji iritiraju vaginalno područje, dehidriraju i peckaju, čineći ovu cijelu situaciju još težom. Zato probajte prirodne i zdrave uloške Lana.


Koji od njih ćete isprobati sljedeći put?