Reproduktivna higijena nije samo održavanje čistoće, ona pruža osjećaj sigurnosti, udobnosti, samopouzdanja i zdravlja. Od sredstava za intimno pranje, maramica, sprejeva i drugog, tržište reproduktivne higijene se stalno širi, stvarajući kod nas osjećaj nesigurnost po pitanju toga kakve bismo trebale biti „tamo dole“. Ali da li su nam zaista potrebni svi ti proizvodi da bismo ostale zdrave? (Brzi odgovor: ne!) Evo nekoliko savjeta za održavanje reproduktivnog zdravlja i higijene koji ne uključuju trošenje novca:
 
  1. Nosi pamučno rublje
 
Održavanje suhoće ključno je za izbjegavanje infekcija urinarnog trakta i gljivičnih infekcija. Određeni materijali donjeg rublja mogu zarobiti toplotu, dovesti do znojenja i onemogućiti disanje kože, što dovodi do infekcija. Stoga, uvijek biraj pamučno donje rublje jer samo uz njega možeš biti suha – a ono je i najudobnije! Spavanje bez donjeg veša noću je takođe dobra ideja jer omogućava protok vazduha, smanjujući rizik od infekcije.
 
  1. Koristi prirodne uloške
 
Prirodni ulošci su prozračniji u odnosu na one napravljene od sintetičkih materijala. Vještački higijenski ulošci imaju puno plastike i mogu izazvati iritaciju kože i alergijske reakcije. Nasuprot tome, prirodni ulošci sadrže upijajuću celuloznu jezgru koja blokira menstrualnu tekućinu kako bi te održala suhom i mekani površinski sloj koji omogućava koži da diše. Većina komercijalno dostupnih proizvoda za ličnu njegu sastoji se od 90% plastike, dioksina i drugih štetnih hemikalija. Taj sintetički higijenski uložak ne samo da može uzrokovati osip, alergije, oštećenje embrija i njegovog razvoja, urođene mane, rak grlića maternice, već će takođe ležati na deponiji na kojoj će mu trebati više od 500 godina da se razgradi. Ovo je ogroman problem i za tijelo i okolinu. Prekrasan miris asocira na svježinu ovakvih higijenskih uložaka, ali cijena koju plaćaš za period bez neugodnih mirisa uopšte se ne isplati. Sintetički higijenski ulošci su protkani neutralizatorima mirisa i umjetnim parfemima. Ove jeftine hemijske komponente mogu izazvati ozbiljne iritacije i alergije. Ove hemikalije mogu izazvati komplikacije u reprodukciji, čak do stepena neplodnosti. Često mislimo da ne mogu puno da nam naštete jer je za ovakve posljedice potrebno duže izlaganje, ali nismo svjesne da mi u toku našeg života sa uloškom u gaćicama provedemo preko 7 punih godina, kada sve zbrojimo!
 
  1. Mijenjaj uložak redovno
 
Preporučljivo je mijenjati uložak svakih 4 do 8 sati, ovisno o intenzitetu menstruacije. Ako nisi sigurna kada da promijeniš, onda je definitivno vrijeme kada uložak počne biti pun, ne upija ili počinje razvijati neugodan miris. Mnoge od nas su krive za neredovno mijenjanje uložaka, ali ovo nije tako bezopasno kao što mislimo. Ako ne mijenjaš uloške često (barem svakih 6-8 sati), mnogo si sklonija razvoju osipa i vaginalnih gljivičnih infekcija s nuspojavom lošeg mirisa, a pojave ovakvih infekcija koje se kroz život ponavljaju, ili koje se nikad ne izliječe u potpunosti, s vremenom dovode do razvoja mnogo većih opasnih bolesti, kao što su: rak grlića maternice, neplodnost i dr. Ako više voliš tampone, ne koristi ih noću dok spavaš i tokom dana duže od 6-8 sati. Tamponi ostavljeni predugo mogu povećati rizik od razvoja sindroma toksičnog šoka (TSS), vrlo ozbiljne infekcije uzrokovane bakterijama koje se nakupljaju u vagini.
 
  1. Ne radi ništa svojoj vagini
 
Vagina je organ koji čisti sam sebe. Korištenje jakih hemikalija, vlažnih maramica ili ispiranje gelovima za intimno pranje može poremetiti njegov normalan proces. Ako baš moraš, blagi sapun je u redu za vanjske genitalije. Većina proizvoda koji se prodaju kako bi pomogli ženama da se osjećaju čišće i mirišljivije nisu podržani nikakvim naučnim istraživanjima i mogu dovesti do drugih problema. Ako imaš posebno osjetljivu kožu, pripazi i na sapune i šampone koje koristiš za tuširanje ostatka tijela, a čak i deterdženti za veš mogu izazvati iritaciju. Iako se reklamira kao način čišćenja vagine, poznato je da bilo kakvi kozmetički preparati, kupke i gelovi za intimno pranje narušavaju prirodnu PH ravnotežu i dobre bakterije u vagini, što dovodi do infekcije. Vagina se samočisti, tako da zaista nema potrebe za korištenjem bilo kakvih hemikalija! Svi ovi preparati sadrže umjetna bojila, parfeme, mikroplastiku i brojne druge štetne sastojke. Najbolji način da ostaneš čista i zdrava je nježno ispiranje pod tušem toplom vodom. Uprkos onome što možemo vidjeti na policama marketa namijenjenim sredstvima za žensku njegu, nije normalno da dole miriše na cvijetni vrt.
 
  1. Prvo operi ruke
 
Nije sve što su nas učili u školi beskorisno a pranje ruku je jedno takvih lekcija. Ako ne operemo ruke nakon promjene higijenskog uloška, ​​može doći do gljivične infekcije ili hepatitisa B. Dakle, čak i ako si cijeli dan samo visila uz TV, vrlo je važno da opereš ruke prije nego što diraš uložak i nakon što baciš korišten takođe.
 
  1. Briši se od naprijed ka nazad
 
Ako si mislila da je raspravljanje o menstruacijama bilo nezgodno, sada prelazimo na potpuno novu teritoriju (namjera igra riječi). 🙂 Još jedna od onih grešaka koje pravimo u žurbi da bismo bile sigurne da smo tamo dole super čiste? Pranje ili brisanje nakon mokrenja ili kakanja u smjeru od nazad ka naprijed. To zapravo dovodi bakterije iz crijeva u vaginu i može dovesti do ozbiljnih infekcija mokraćnih kanala. Pokazalo se da promjena smjera brisanja smanjuje mogućnost ovakvih infekcija.
 
  1. Radi papa test jednom godišnje
 
Budi redovna sa zdravstvenim pregledima i posjeti svog ginekologa radi rutinske kontrole. U slučaju pravovremenog otkrivanja promjena na grliću maternice izlječenje je stopostotno. Zbog toga, nemoj da izbjegavaš ove redovne preglede. Rak grlića maternice je drugi najučestaliji karcinom kod žena u svijetu te predstavlja značajni javnozdravstveni problem. Svake sedmice u BiH u prosjeku tri žene umru od raka grlića materice koji je gotovo u potpunosti preventabilan. Stoga je ključno raditi na prevenciji te bolesti i podizanju svjesnosti stanovništva o značaju prevencije.
 
  1. Hrani se zdravo
 
Možda to niste svjesni, ali uravnotežena, hranljiva ishrana i puno tečnosti ključni su za vaginalno i reproduktivno zdravlje. Zapravo, određene namirnice mogu biti efikasne i u liječenju vaginalnih zdravstvenih problema. Jogurt potencijalno može pomoći u prevenciji gljivičnih infekcija i pomoći u njihovom liječenju. Bogat je probioticima, tako da ako je žena sklona gljivičnim infekcijama, uzimanje probiotika bogatog bakterijama laktobacilima ili svakodnevno uzimanje običnog grčkog jogurta može biti od pomoći. Ne samo da je ovo dobro za cijelo tijelo, dobro je i za polne organe. S druge strane, neke na izgled nepovezane, hronične bolesti mogu dovesti žene u opasnost. Na primjer, dijabetes povećava vjerovatnoću da će žena dobiti gljivične infekcije i infekcije urinarnog trakta.