Zabrinuta si zbog kašnjenja menstruacije, ali znaš da nisi trudna? Izostanak ili kašnjenje menstruacije dešava se iz mnogo razloga osim trudnoće, počevši od hormonske neravnoteže pa do ozbiljnih zdravstvenih problema. Postoje i tri perioda u životu žene kada je sasvim normalno da menstruacija bude neredovna: kada tek počinje u pubertetu, kada prestaje u menopauzi i nakon poroda. Kako tijelo prolazi kroz tranziciju, ciklus može postati nepravilan. Većina žena obično ima ciklus od 28 dana. Međutim, zdrav menstrualni ciklus može se kretati sve od 21 pa do 35 dana. Ako tvoj ciklus ne spada u ove raspone, to može biti zbog jednog od sljedećih razloga.

 

 

 • Stres

 


Stres može smanjiti nivo hormona, promijeniti dnevnu rutinu, pa čak i uticati na dio mozga odgovoran za regulaciju menstruacije – hipotalamus. S vremenom, stres može dovesti do bolesti ili naglog povećanja ili gubitka težine, a sve to može ostaviti posljedice na menstrualni ciklus. Ako misliš da bi upravo stres mogao biti uzrok neregularne menstruacije, pokušaj prakticirati tehnike opuštanja i promijeniti način života. Daj šansu tjelovježbi, redovnom rasporedu spavanja, gledanju smiješnih filmova i serija, čajevima, vježbama disanja i drugim tehnikama za smanjenje stresa.

 

 

 • Preniska tjelesna težina

 


Žene sa poremećajima u ishrani, kao što su anoreksija ili bulimija, mogu imati izostanak menstruacije. Težina 10 posto ispod onoga što se smatra normalnim za tvoju visinu može promijeniti način na koji tvoje tijelo funkcioniše i zaustaviti ovulaciju. Liječenje poremećaja u ishrani i zdravo debljanje mogu vratiti menstrualni ciklus u normalu. Žene koje učestvuju u ekstremnim vježbama poput maratona također mogu imati neregularnu menstruaciju.

 

 

 • Gojaznost

 


Kao što niska tjelesna težina može uzrokovati hormonalne promjene, isto tako može biti i sa prekomjernom težinom. Posjeti doktora a on će vjerovatno preporučiti dijetu i plan vježbanja ako utvrdi da je gojaznost faktor kasnih ili izostalih menstruacija.

 

 

 • Sindrom policističnih jajnika (PCOS)

 


Sindrom policističnih jajnika (PCOS) je stanje koje uzrokuje da tijelo proizvodi više muškog hormona androgena. Ciste se formiraju na jajnicima kao rezultat ovog hormonskog disbalansa. Ovo može učiniti ovulaciju neredovnom ili je u potpunosti zaustaviti.

Drugi hormoni, kao što je inzulin, također mogu biti izvan ravnoteže. To je zbog inzulinske rezistencije, koja je povezana sa PCOS-om. Liječenje PCOS-a fokusira se na ublažavanje simptoma. Doktori najčešće propisuju kontracepciju ili druge lijekove koji pomažu u regulaciji ciklusa.

 

 

 • Kontracepcija

 


Mnogo žena doživi promjenu u menstrualnom ciklusu kada počne ili prestane koristiti kontracepciju. Kontracepcijske pilule sadrže hormone estrogen i progestin, koji sprečavaju jajnike da otpuštaju jajne ćelije. Čak i nakon prestanka uzimanja pilula, može proći i do šest mjeseci dok ciklus ponovo ne postane redovan. Druge vrste kontracepcije koje se implantiraju ili ubrizgavaju također mogu uzrokovati izostanak menstruacije.

 

 

 • Hronične bolesti

 


Hronične bolesti kao što je dijabetes također mogu uticati na menstrualni ciklus. Promjene šećera u krvi povezane su s hormonalnim promjenama, pa, iako je rijetkost, loše kontrolirani dijabetes može uzrokovati neredovnu menstruaciju.

 

 

 • Rana perimenopauza

 


Većina žena počinje menopauzu između 45. i 55. godine. Smatra se da žene koje razviju simptome oko  40. godine ili ranije imaju ranu perimenopauzu. To znači da se vaše zalihe jajnih ćelija smanjuju, a rezultat će biti kašnjenje i izostanak menstruacije, te na kraju njen potpuni prestanak.

 

 

 • Problemi sa štitnom žlijezdom

 


Prekomjerno aktivna ili neaktivna štitna žlijezda još je jedan od uzroka kašnjenja ili izostanka menstruacije. Štitna žlijezda reguliše metabolizam, tako da može imati uticaj i na nivo hormona. Problemi sa štitnom žlijezdom se obično mogu liječiti lijekovima. Nakon terapije, menstruacija će se vjerovatno vratiti u normalu.Kada posjetiti doktora?Tvoj doktor može pravilno dijagnosticirati razlog za kašnjenje ili izostanak menstruacije i predložiti mogućnosti liječenja. Vodi evidenciju o promjenama u svom ciklusu, kao i drugim zdravstvenim promjenama, te ih sve prenesi svom doktoru. To će pomoći u postavljanju dijagnoze.


Ukoliko imaš sljedeće simptome, odmah se obrati doktoru:

 • neobično teško krvarenje,
 • povišena temperatura,
 • jaki bolovi,
 • mučnina i povraćanje,
 • krvarenje koje traje duže od sedam dana,
 • krvarenje nakon početka menopauze i nakon što nisi imala menstruaciju godinu dana.