Žensko intimno zdravlje tema je od iznimne važnosti kojoj, nažalost, u BiH nije posvećeno dovoljno pažnje. U svijetu se provode mnoga istraživanja na ovu temu, o brojnim bolestima kojima su izložene žene širom planete, njihovim uzrocima, liječenju i spriječavanju. Najčešće od njih su alergijski osipi, hormonski poremećaji, neregularne menstruacije, neplodnost, vanmaterična trudnoća, rak grlića maternice, tijela maternice, jajnika, jajovoda, rodnice i stidnice.


Kao i za svaku bolest, na prvom mjestu uzročnika nalazi se stres. Razlog za ovo krije u slabljenju imunološkog sistema usljed čestog i trajnog izlaganja stresu. Ova činjenica rezultat je naše prirode i usađena je u naš genetski materijal još od vremena pračovjeka. Pojednostavljeno, kada je čovjek pod stresom, uzrok za to je neka vanjska opasnost te je u tom trenutku čovjeku potrebna maksimalna energija kako bi bio u stanju zaštiti i boriti se. Iz tog razloga, organizam gasi sve sisteme koji rade „u pozadini“ našeg organizma i troše energiju, kako bi svu energiju usmjerio u odbranu od opasnosti. Jedan od sistema koji se gasi u ovakvim situacijama je i imunološki sistem. U slučaju napada zvijeri koji traje svega par minuta, gašenje ovog sistema nije štetno, ali u slučaju današnjeg doba kada ljudi provode živote konstatno izloženi stresu, ono dovodi do razvoja virusa, bakterija i kancerogenih ćelija, od kojih bi se jak imunološki sistem inače odbranio.


U kombinaciji sa drugim faktorima iz svakodnevnog života, stres dovodi do pojave opasnih bolesti. Ono što su brojna istraživanja dokazala jeste da u svakodnevnici jedne žene sa svih strana prijete štetne i kancerogene supstance. Pored hrane, pića i cigareta, koje sami unosimo u organizam, sve što nanesemo na svoju kožu, također ulazi u unutrašnjost organizma i krvotok. Najbolji dokaz za ovo su nikotinski flasteri koji preko kože ubacuju nikotin u krvotok. Štetne supstance pronađene su u brojnim predmetima koji nas okružuju poput šminke, krema, sapuna, gela za tuširanje, šampona, higijenskih uložaka, tampona, dezodoransa, prezervativa i mnogo drugih. Svi oni u svom sastavu imaju veliki broj štetnih i moćnih hemikalija, plastičnog i naftnog porijekla, a njihovi tragovi pronađeni su i u unutrašnjosti naših organizama, kao što su na primjer placenta (posteljica) u maternici trudnice. Šokantno istraživanje Guardiana otkrilo je da ove supstance, osim što svakako utiču na život i zdravlje žene, utiču i na razvoj ploda u trudnoći. Još jedna potvrda o raku uzrokovanim kozmetičkim proizvodima je i presuda protiv kompanije Johnson & Johnson od 72 miliona dolara koja tvrdi da njihov baby puder za tijelo izaziva rak jajnika.


Rak grlića maternice je drugi najučestaliji karcinom kod žena u svijetu te predstavlja značajni javnozdravstveni problem. Svake sedmice u BiH u prosjeku tri žene umru od raka grlića materice koji je gotovo u potpunosti preventabilan. Stoga je ključno raditi na prevenciji te bolesti i podizanju svjesnosti stanovništva o značaju prevencije. Širom svijeta, prema procjeni Svjetske zdravstvene organizacije iz 2006. godine od karcinoma grlica  materice  oboli oko 500.000 žena,  i oko 250.000 ih umre svake godine. To je četvrti najčešći tip raka kod žena, a osmi najčešći posmatrajući cijelu ljudsku populaciju. U Bosni i Hercegovini na godišnjem nivou oko 140 žena umre od raka grlića materice, a oboli oko 550.


Dugotrajna infekcija određenim vrstama humanog papiloma virusa (HPV) glavni je uzrok raka grlića maternice. Ipak, sam virus nije dovoljan da izazove rak grlića maternice. Ostali faktori koji doprinose uključuju sljedeće: pušenje, loša ishrana, neadekvatna higijena, te slab imunološki sistem. Stoga vidimo da ovo ima puno veze sa faktorima iz okoline i načinom života.


Žensko intimno područje je osjetljivo i sklonije je infekcijama. Ima kiselu pH vrijednost (u rasponu od 3,8 do 4,5), koja pomaže u održavanju dobrih bakterija zdravim i eliminisanju loših bakterija. Postoje različiti faktori koji mogu utjecati na pH vulve, uključujući endogene faktore (npr. vlažnost, znoj, vaginalni iscjedak, menstruacija, kontaminacija urina i fekalija, anatomsko presavijanje, genetika i starost) i egzogeni faktori (npr. sapun, deterdženti, kozmetički proizvodi, higijenski ulošci, proizvodi za brijanje i depilacija). Tako promjena pH vrijednosti povećava rizik od vaginalne infekcije. Međutim, održavanje intimnog područja čistim može pomoći u smanjenju rizika od raka grlića maternice. Možda neće moći u potpunosti spriječiti rak, ali pravilne higijenske prakse definitivno mogu smanjiti šanse za zarazom bolešću.


Postoji nekoliko novijih studija koje su izvijestile o učestalosti karcinoma genitalija usljed upotrebe neprirodnih higijenskih uložaka koji sadrže hemikalije poput dioksina i super-upijajućih polimera, jer naše tijelo upija sve te supstance, što može uticati na naše reproduktivne organe, i može uzrokovati rak grlića maternice ili rak jajnika. Dioksin koji se u mnogim ulošcima nalazi, kao posljedica procesa izbjeljivanja celuloze sadržane u njima, kancerogen je i pospješuje stvaranje ovih ćelija u organizmu. Drugi problem dioksina je taj što slabi imunitet tijela. To našu vaginu čini ranjivijom na infekcije, a već smo saznali koliko opasne ove infekcije mogu biti, te da čak mogu rezultirati rakom grlića maternice. Osim toga, utiče na proizvodnju reproduktivnih hormona poput estrogena što dugoročno može biti problematično.


Zbog svega ovoga, mnogi doktori preporučuju da pažljivo biramo higijenske uloške koje koristimo, da izaberemo prirodne uloške, da ih često mijenjamo i da vodimo računa o higijeni intimnog područja.


U slučaju pravovremenog otkrivanja promjena na grliću materice izlječenje je stopostotno. Vakcina protiv humanog papiloma virusa (HPV), koji uzrokuje gotovo sve nove slučajeve raka grlića materice, je siguran, efikasan i ključan korak u borbi protiv ove bolesti. Cilj WHO-a je da do 2030. godine bar 75 posto djevojčica dobije vakcinu da bi spriječili ovaj karcinom i da se 90 posto žena može na vrijeme pregledati i na vrijeme utvrditi početne promjene.


Preventivno testiranje se radi Papa-obriskom koje pomaže u ranom prepoznavanju znakova bolesti. Uzimanje obriska je brzo i jednostavno i ne uzrokuje bol. Ako je Papa-nalaz uredan ponavlja se svake tri godine. Ako je Papa-nalaz nejasan radi se testiranje na HPV, a ako nije uredan radi se kolposkopija. Takvi redoviti pregledi i testovi omogućavaju rano otkrivanje bolesti i pravovremeno liječenje što najčešće završava uspješno.


Ono što je do sada utvrđeno kao efikasno u spriječavanju ovih kobnih bolesti i što mnogi doktori preporučuju jeste: redovne kontrole putem papa testa, vakcinacija, izbacivanje pušenja, korištenje prezervativa, te jednako važno, korištenje prirodnih proizvoda u svojoj njezi i higijeni.


IZVORI:

https://www.wcrf.org/dietandcancer/cervical-cancer-statistics/

https://www.rush.edu/news/preventing-cervical-cancer

https://www.cdc.gov/cancer/cervical/basic_info/index.html