Prosječna žena u toku života iskoristi 12.000 higijenskih uložaka. Kroz otprilike 4 decenije svog života, ona provede 7 godina u menstruacijama, noseći higijenski uložak. No, da li znate njihov sastav i negativne efekte koje neprirodni ulošci kroz godine korištenja mogu imati na zdravlje žene?


Naučnici iz cijelog svijeta, objavili su brojna istraživanja i naučna djela na temu sastava neprirodnih konvencionalnih higijenskih uložaka. U svim ovim ulošcima, nalaze se razni toksični materijali poput dioksina iz izbjeljivača, umjetnih boja, parfema, te najštetnije, industrijskih hemikalija koje se koriste u proizvodnji sitentičke plastike, koji povećavaju moć upijanja ovih uložaka na jako neprirodan i štetan način. Sve ovo, cijelog života kroz jako propusnu kožu vaginalnog područja ulazi u organizam žena i izaziva mnoge poremećaje i bolesti kao što su alergijski osipi, hormonski poremećaji, neregularne menstruacije, neplodnost, vanmaterična trudnoća, rak grlića maternice, tijela maternice, jajnika, jajovoda, rodnice i stidnice.


Pređimo ih sve detaljnije.


  • Parfemi
 

Umjetni parfemi namijenjeni su suzbijanju neugodnog mirisa menstrualne krvi. Sastoje se od umjetnih boja, poliestera, ljepila, polietilena, polipropilena i propilen glikola, hemikalija koje su sve povezane sa poremećajima hormona, rakom, urođenim manama, suhoćom kože intimnog područja i neplodnošću.


  • Umjetne boje
 

Brojni proizvođači koriste umjetne boje odobrene samo za proizvode koji se nanose spolja i koji se ne bi trebali koristiti na dijelovima tijela prekrivenim sluznicama, kao što je intimno područje koje je jako propusno zbog čega sve ove hemikalije završe u maternici i krvotoku. Ove boje poznati su uzroci alergijskih reakcija, iritacija i brojnih drugih zdravstvenih problema.


  • Plastični polimeri
 

Plastična hemikalija naftnog porijekla koja savremenim ulošcima daje hvaljenu visoku moć upijanja, pretvarajući tečnost u gel – dehidrirajući. Osim što u tom procesu dehidracije isušuje i kožu i dovodi do brojnih kožnih problema, ove kancerogene supstance, kroz propusnu kožu vaginalnog područja, ulaze i u unutrašnjost organizma, te dugotrajnim korištenjem uzrokuju hormonske poremećaje, neregularne menstruacije, neplodnost, vanmaterične trudnoće, rak grlića maternice i dr.


  • Hlor iz izbjeljivača
 

Celuloza, kao osnovni materijal u sastavu uložaka, prolazi kroz postupak izbjeljivanja kako bi se eliminasalo prirodno žutilo i dobila potpuna bjelina, pri čemu se koriste jake hemikalije za izbjeljivanje. Ne moramo biti naučnici da bismo shvatili da ovim moćnim hemikalijama nije mjesto u blizini našeg genitalnog područja. Ovo je strašnije nego što mislite, jer su dioksini iz izbjeljivača vrlo toksični i mogu prouzrokovati reproduktivne, hormonalne i razvojne probleme, oštetiti imunološki sistem i mogu prouzrokovati rak.


Pored nabrojanih, tu su i mnoge druge kancerogene hemikalije kao što su derivati i homolozi benzena, stiren, toluen i ksilen, aceton koji je svima dobro poznata hemikalija koja čak dokazano utiče na dužinu menstrualnog ciklusa, hlorometan, hloroetan, hloroform i mnoge druge.


Ne izlažite svoje tijelo štetnim efektima ovih hemikalija.

 

Brini o svom zdravlju, biraj prirodno i zdravo!